(DURAN FORM)
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
(DURAN FORM)

FORMUMUZA HOŞGELDİNİZ
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 ...::DR::...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
radyoloji_htc
Modaratör
Modaratör



Mesaj Sayısı : 8
Kayıt tarihi : 21/02/08
Nerden : Aksaray

...::DR::... Empty
MesajKonu: ...::DR::...   ...::DR::... Icon_minitimeCuma Şub. 22, 2008 6:23 pm

1.Dr nedir?
2.Dr nasıl çalışır?
3.Dr nin Avantajları nelerdir?

1.Bildiğiniz gibi konvansiyonel röntgende (dijital röntgenden ayırmak için artık konvansiyonel röntgen diyeceğiz) görüntü, hastayı değişik oranlarda geçen X-ışınlarının röntgen filmi üzerindeki fotografik etkisi ile oluşuyordu. Dijital röntgende ise hastayı geçen X-ışınları röntgen filmi üzerine değil, dijitalize edilebilecek bir düzenek üzerine düşürülür. Bu düzenek, X-ışınlarının miktarını ölçen bir dedektör sistemi olabileceği gibi, laser ışını ile taranabilecek bir fosfor plağı da olabilir.
2. Dijitalizasyonda ölçüm yapabilmek için önce dijitalize edilecek alanı, resim elementi (piksel) dediğimiz küçük karelere ayırmak gerekir. Bir dijitalize görüntüyü oluşturan resim elementi (piksel) sayısına, o görüntünün matriks sayısı denir. Matriks sayısı görüntünün birbirine dik iki kenarında bulunan piksel sayılarının çarpımına eşittir ve 1024x1024 ya da 2048x2048 gibi bir çarpım şeklinde belirtilir. Doğaldır ki, evlerimizdeki televizyonlarda ya da dijital fotoğraf makinalarımızda olduğu gibi, bir sistemin matriks sayısı ne kadar yüksekse görüntünün kalitesi de o kadar iyi olacaktır.
Her bir piksele, üzerine düşen X-ışınının şiddetine göre dedektör tarafından sayısal bir değer verilir. Daha sonra bu değerler en yükseği beyaz, en düşüğü siyah olmak üzere gri tonlar içeren bir cetvele göre grinin tonlarına dönüştürülür ve bu tonlarla pikseller boyanır.
3.Dijital röntgenin konvansiyonel röntgenden daha pahalı bir sistem olduğu açıktır. Daha pahalı olan bu sistemin getirdiği avantajlar nelerdir? Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
3.A. Kayıt sistemi dijitalize edildiği için görüntülerin boyutunu istediğimiz kadar küçültebilir, bir çok görüntüyü bir film üzerine basabiliriz. Bu bize filmden tasarruf sağlar.
3.B Dijitalize bir görüntüyü istediğimiz gri tonlarda oluşturabiliriz. Örneğin bir ön kol röntgenogramını istersek kemikleri, istersek yumuşak dokuyu daha iyi gösterecek şekilde görüntüleyebiliriz. Bu özellik konvansiyonel röntgende sıklıkla yapılan teknik yetersizliğe bağlı film tekrarını önler. Böylece hem hastanın ışın alması önlenir, hem de filmden tasarruf edilir.
3.C Dijitalize görüntü bilgisayar bağlantısı olan her yere hızla gönderilebilir. Bu yolla istenilen merkezle konsültasyon da yapılabilir.
3.D Dijitalizasyon arşiv sistemine de çözüm getirmektedir. Yüksek kapasiteli hastane gibi poliklinik ve yatak sayısı fazla olan genel amaçlı hastanelerde film arşivine ne kadar geniş alan ayrılırsa ayrılsın kısa sürede yetersiz kalacağı görülmektedir. Radyolojik incelemelerin CD-ROM ve benzeri elektronik ortamlarda saklanabilmesi bu sorunu tümüyle ortadan kaldırmaktadır.
3.E Dijitalizasyon anjiografide de çok önemli yararlar sağlar. Dijitalizasyon sayesinde elektronik olarak çıkarma ya da silme (subtraksiyon) yapılarak damarların üzerlerini örten, (örneğin serebral anjiografide kalvaryum ve yüz kemikleri gibi) gereksiz vücut yapıları silinebilir. Bu sayede kontrast madde daha az verilebilir ve daha ince kateterler kullanılarak hasta daha az travmatize edilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
...::DR::...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
(DURAN FORM) :: SAGLIK :: Radyoloji-
Buraya geçin: